govroam

Eén keer inloggen, overal online

govroam

Eén keer inloggen, overal online

Overheden werken steeds meer samen. Medewerkers gaan vaker op bezoek bij collega-organistaties en verrichten daar werkzaamheden. Envolve werkt aan een slimme oplossing om dit te makkelijker te maken; door draadloze netwerken te delen. Het heet 'govroam'.

govroam from Paul Francissen on Vimeo.

Wat is govroam?
govroam biedt medewerkers draadloos toegang tot internet in de eigen organisatie én bij alle andere deelnemende overheidsorganisaties. Na één keer inloggen, kan een medewerker overal online. Dit maakt hem/haar mobieler en het vergemakkelijkt samenwerking.

Hoe werkt het?
Het werkt met de inloggegevens van de eigen instelling. Wanneer een medewerker zijn laptop opent, worden zijn gebruikersnaam en wachtwoord automatisch gecontroleerd door zijn eigen organisatie. Daarna heeft hij draadloos toegang tot het internet, bij elke deelnemende organisatie. En afhankelijk van zijn rechten, krijgt hij ook toegang tot het lokale netwerk of delen daarvan.

De rol van Envolve
govroam is gebaseerd op een vergelijkbare samenwerking in het onderwijs genaamd 'eduroam'. Dit werd ontwikkeld door SURFnet en heeft inmiddels wereldwijd 20 miljoen gebruikers. Envolve vertaalde dit concept naar de overheid. Gemeente Deventer vroeg ons een verkenning uit te voeren naar brede uitrol, mede in het kader van de Digitale Steden Agenda.

Het resultaat
De eerste resultaten uit de verkenning wijzen er op dat govroam het delen van draadloze netwerken binnen de overheid veiliger maakt. Het biedt de nieuwste beveiligingsstandaarden en het zorgt dat altijd bekend is aan wie toegang wordt verleend. Bovendien bespaart het tijd en geld doordat er geen aparte accounts aangemaakt hoeven te worden voor bezoekers. En elke organisatie bepaalt zelf wie welke toegangsrechten krijgt. Daarmee is govroam niet alleen een goede oplossing voor bezoekers, maar óók voor de eigen medewerkers. Het biedt één omgeving voor toegangsbeheer; die is veilig en laagdrempelig, en maakt samenwerking mogelijk.